SHOCKSCHADE

Een ongeval voor de eigen ogen zien gebeuren, dat gaat u niet in de koude kleren zitten. Het lijkt of de tijd stilstaat… De gierende remmen, de schrik in de ogen van een bestuurder, de impact van de klap, de verwondingen… Het zijn gruwelijke details die een omstander langdurig kunnen achtervolgen. Zoiets kan zelfs leiden tot psychische schade.

Shockschade – ook wel schrikschade of confrontatieschade genoemd – is de schade die iemand heeft als gevolg van een verschrikkelijk ongeval. Schade zoals PTSS (post traumatische stress syndroom). Een psychiater kan schade die een getuige oploopt vaststellen als een psychiatrisch ziektebeeld. Dit biedt mogelijkheden een vergoeding van gemaakte kosten, gemiste inkomsten en smartengeld te verhalen op de aansprakelijke voor het ongeval.

Overigens hoeft het bij shockschade niet alleen om geestelijk letsel te gaan. De psychische klap kan ook lichamelijke uitwerkingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hartaanval, hyperventilatie of (andere) psychosomatische verschijnselen.

Wie komen in aanmerking voor shockschade?

De Hoge Raad heeft in een uitspraak voorwaarden gesteld om in aanmerking te kunnen komen voor een schadevergoeding wegens shockschade:

  • Er moet sprake zijn van een aansprakelijke voor het ongeval
  • Er moet sprake zijn van een directe confrontatie met een traumatische gebeurtenis
  • De betrokkene houdt hier ernstige psychische schade aan over, zoals PTSS.

Hoogte smartengeld bij shockschade

De shockschade bestaat uit materiële schade (gemaakte kosten of verlies van inkomen) en een bedrag aan smartengeld. De toegekende bedragen lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van de omvang van de schade.

Affectieschade

De Hoge Raad ziet het verdriet en de pijn die ontstaan door het zien van een de schokkende ervaring niet als shockschade. Bijvoorbeeld wanneer een ouder zijn of haar kind aangereden ziet worden. De immateriële schade die ontstaat door een ernstige verwonding of overlijden van een dierbare, valt onder affectieschade.

Letselschade: laat u bijstaan

Wanneer zelf het slachtoffer bent van letsel door een arbeids- of verkeersongeval, dan kan dat verregaande gevolgen hebben. Ook kan er na een ongeval met letsel een geschil ontstaan tussen u en uw verzekeraar. Laat u zich dan deskundig bijstaan door een letselschade advocaat van Willems van Bladel advocaten.

Heeft u last van shockschade?

Bent u getuige geweest van een gruwelijk ongeval en heeft u daar langdurig last van? Mogelijk kunt u de aansprakelijke partij ook aansprakelijk stellen voor shockschade. Willems van Bladel advocaten adviseert u hier graag vrijblijvend over. Neem direct contact op met ons.

Advocatenkantoor in Den Bosch

Willems van Bladel Advocaten is een modern advocatenkantoor in Den Bosch en helpt u graag bij het oplossen van juridische problemen. Onze advocaten zijn gedreven, doortastend en betrokken bij uw situatie. Onze insteek is om juridische problemen reeds in een vroeg stadium te tackelen, om daarmee een procedure bij de rechter te voorkomen. Kan er door ons geen minnelijke regeling worden getroffen, dan schromen wij niet om te procederen. De binnen ons kantoor aanwezige proceservaring en doorzettingsvermogen komen op dat moment goed van pas.

Wij nemen graag contact met u op

    ADVOCATENKANTOOR IN DEN BOSCH

    Willems van Bladel Advocaten is een modern advocatenkantoor in Den Bosch en helpt u graag bij het oplossen van juridische problemen. Onze advocaten zijn gedreven, doortastend en betrokken bij uw situatie. Onze insteek is om juridische problemen reeds in een vroeg stadium te tackelen, om daarmee een procedure bij de rechter te voorkomen. Kan er door ons geen minnelijke regeling worden getroffen, dan schromen wij niet om te procederen. De binnen ons kantoor aanwezige proceservaring en doorzettingsvermogen komen op dat moment goed van pas.